Visie

MIKADO is Japans voor ‘Keizer’ maar het is ook een spel met houten stokjes.

Je speelt het door alle stokjes in één hand te nemen en ze te laten vallen op de grond. Nadien neemt elke speler een stokje op, zonder de andere te bewegen. Bedoeling is zoveel mogelijk punten te verzamelen door de stokjes weg te nemen van de stapel.

Artboard 2 copy 2-100

Het spel staat symbool voor onze aanpak:

Grondige analyse

Een stokje wegnemen of verplaatsen, kan de andere in beweging brengen of in elkaar doen vallen. Net zoals bij een verandering. Daar werken ook verschillende factoren op elkaar in en dit vereist een grondige analyse.

Durven aanpakken

Tegelijk zien we de samenhang van de stokjes pas als je er één vastneemt. En dat doen wij: we durven dingen in handen nemen en uitproberen om zo tot een oplossing te komen.

Bedachtzaamheid

Een ander aspect van MIKADO is net omgekeerd: de bedachtzaamheid. Je neemt voorzichtig een stokje vast met de nodige oplettendheid. Je mag de andere stokjes niet aanraken. Dit kenmerkt ook onze aanpak. We gaan niet over één nacht ijs. Soms is vertragen nodig om de juiste oplossing te bedenken.

Ieder zijn kleur

In het Mikado-spel zijn er diverse kleuren, elk met een eigen puntental. Mikado-praktijk heeft aandacht voor de eigenheid, het unieke in elke persoon en elke organisatie en de waarde hiervan. Het leven krijgt pas betekenis als je die eigenheid erkent en kan inzetten.

Vindingrijk

In het Mikado-spel moet je vaak vindingrijk zijn om een stokje te pakken te krijgen. Om in te kunnen spelen op de vraag van een specifieke persoon of organisatie, vinden we het belangrijk om creatief en flexibel te zijn en out-of-the-box te kunnen denken.

Verbinden

De stokjes in het Mikado-spel werken op mekaar in en staan in verband met mekaar. Het komt erop aan de samenhang te respecteren en het juiste stokje te pakken zonder het evenwicht van de constructie onnodig te bewegen. In een begeleiding gaan we dan ook zorgvuldig tewerk. De verbinding tussen de therapeut/coach en cliënt of organisatie is voor ons erg belangrijk: we werken op maat en met aandacht voor het interpersoonlijke. Vanuit een gelijkwaardige basis willen we cliënten en organisaties in verbinding brengen met hun eigen waarden en de doelen en acties die zij daaraan willen koppelen.

Wie is Mikado-praktijk?

Mikado-praktijk werd opgestart door Kathleen Raskin en Mieke Autrique. Zij ontmoetten elkaar als collega’s en vonden elkaar in hun streven naar kwaliteitsvolle verandering, zowel binnen hun therapeutisch werk als bij het ondersteunen van organisaties rond psychisch welbevinden.

Intussen bestaat Mikado-praktijk uit een sterk team van psychotherapeuten, die stuk voor stuk kwaliteitsvol en onderbouwd werken. Er wordt door alle teamleden geïnvesteerd in opleiding, supervisie, intervisie en persoonlijke ontwikkeling, om anderen zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen.

Onze psychotherapeuten >